Hry na zimu

Správce webu | 05.02.2021

0 komentář

ZimaHry na venDěti a vyTvoříme a bavíme se

Přestalo vaše dítko bavit jezdit na lyžích po sjezdovce či sáňkovat? Posaďte ho na plachtu z pevnějšího igelitu a táhněte, táhněte… Věřte, že pro dítě je to zcela jiný zážitek než sáňkování. Nebo ho zkuste zabavit našimi tipy na hry.

Děti budou nadšené z barevného sněhu, který využijete při hře

Zamrzlé bubliny

Sledujte teploměr a jakmile bude pod nulou, vezměte si bublifuk a jděte ven. Vytvořit si můžete i odolnější směs z 200 ml teplé vody, 35 ml kukuřičného sirupu, 35 ml saponátu na nádobí a 2 polévkových lžic cukru. Vše smíchejte a dejte na chvíli do mrazáku. Teple se oblečte a jděte ven vyfukovat bubliny.
 


Ledové ozdoby

Mrzne u vás? Vezměte si ven formičky od muffinů, umělé talířky, kelímky a nalijte do nich vodu. Do vody naskládejte ozdobičky, šišky, třpytky, můžete použít i potravinářské barvivo. Do vody zastrčte provázek, nechte pořádně zamrznout třeba přes noc, vyklepněte a pověste na strom, balkón, plot…


Mrazík

Zvolte si jednoho „mrazíka“, který když někoho chytí, tak ho zmrazí – chycený musí zůstat na místě, rozkročí nohy a nesmí se pohnout. Zbytek hráčů se snaží zmraženého vrátit do hry tím, že mu podlezou pod roztaženýma nohama. Ale mrazík může chytit i hráče, který právě zachraňuje, dotkne-li se jich, oba vypadávají ze hry.


Strážce hory

Na hru si připravte několik míčů (pěnové, tenisáky), tyčku (např. násadu na koště) a kbelík (co nejpevnější, aby udržel hráče a pod jeho váhou se nezničil). Jeden z hráčů se postaví na kbelík a do ruky dostane tyčku. Ostatní se snaží dostupnými míči trefit kbelík. Úspěšný střelec se následně vystřídá a nyní on stráží horu „kbelík“. Strážce se za pomoci tyče snaží lítající míče odrážet od kbelíku. Jestliže se strážce dotkne země, střídá jej na vrcholku hráč, který jako poslední vypustil míč z rukou. Střelec s míčem nesmí chodit – kde míč zvedne, odtud ho hodí.


Atomy

Hráči pobíhají po zahradě sem a tam. Určete jednoho z hráčů, který zvolá nějaké číslo, např. 3 atomy. Ostatní hráči musí utvořit skupinku o 3 osobách. Kdo zbyde a nebude stát ve skupince, je vyřazen. Hru můžete ztížit i tím, že skupinky musí být pouze stejného pohlaví. Hra končí, jakmile zbydou jen dva hráči.


Mráčky a zahrádka

Tato hra je vhodná spíše do již teplejších dní. Každý hráč má svoji zahrádku, která potřebuje dostatek vláhy. Musí tak doufat v příchod nějakého mráčku, který jeho pozemek zalije. Zahrádku představuje arch papíru (A4 nebo i větší formát), který položíme na určené místo. Nyní se hráči promění v mráčky. V dostatečné vzdálenosti od zahrádek uděláme stanoviště pro mráčky, které bude představovat nádoba s vodou. Hráči si vezmou lžičky a pomocí nich přenášejí vodu ze stanoviště mráčků na svoji zahrádku. Vyhrává ten, jehož zahrádka (papír) je celý nasáklý vodou.


Schovávačka po chatě

Nastříhejte kartičky s čísly. Udělejte tolik číselných řad, kolik je hráčů. Poschovávejte je ve vedlejší místnosti, ale tak, aby byla čísla vidět. Hráči začnou hledat a kartičky nosí po jedné vám (na základnu). První musí přinést jedničku, pak dvojku, trojku… Vyhrává hráč, který jako první nasbírá číselnou řadu.
 


Poklad

Na pohled napište, kde je poklad. Pohlednici pak rozstříhejte a dílky poschovávejte po chatě. Nechte děti, ať dílky hledají. Když sestaví celý obrázek, mohou se vypravit pro poklad.
 


Létající ryby

Rybu představuje koule ze sněhu, kterou vyhodí první hráč do výšky alespoň jeden metr nad sebe. Aby byla ryba chycena, musí ji druhý hráč trefit sněhovou koulí dříve, než dopadne na zem. Každý hráč třikrát nahazuje rybu a třikrát po sobě střílí.
 


Požár na palubě

Kluziště představuje loď, na které vznikl požár. Na následující pokyny provádějí hráči na bruslích různé úkony: „Příď“ – všichni jedou na kratší stranu kluziště, „záď“ – všichni jedou na protější kratší stranu kluziště, „závora“ – všichni si lehnou na břicho, „požár na palubě“ – všichni několikrát po sobě vyskočí do vzduchu.
 


Kdo dál

Hráči stojí v řadě na startovní čáře kluziště. Stanovíme počet kroků na rozjezd. Na znamení vyjedou všichni hráči vpřed, postaví se na jednu nohu, a kdo dojede nejdál, vítězí. Obměny: hráči jezdí ve dřepu, ve dřepu na jedné noze, ve váze, s menším počtem kroků na rozjezd…
 


Výměna s pukem

Dvě družstva, každé na své polovině kluziště, volně bruslí s hokejkou a pukem. Na signál si družstva vymění co nejrychleji svá místa. Vítězí to družstvo, které je dříve v pásmu soupeře, každý hráč u sebe musí mít svůj puk.
 


Curling

Vytyčte na ledě čáru, odkud se budou posílat curlingové kameny (např. létající talíře), a ve vzdálenosti, kam je možné kámen poslat, položte cílový předmět. Každé družstvo dostane stejný počet kamenů a střídá se v jejich posílání k cílovému předmětu. Cílem je mít co největší počet kamenů co nejblíže k předmětu, lze přitom vyrážet kameny protihráčů. Na závěr se počítá bod za každý kámen, který je blíže cílovému předmětu než nejbližší kámen soupeře. Po několika kolech vyhrává družstvo s větším počtem bodů. Můžete také zametat led koštětem před poslaným kamenem.
 


Děti budou nadšené z barevného sněhu. Potravinářské barvivo smícháte s vodou, do víčka od PET lahve uděláte dírku a můžete barvit bludiště, obrázky, bábovičky ze sněhu… Barevný sníh můžete také využít v následujících tipech na hry.
 


Barevné sněhové koule

Udeří-li mrazy, je ten správný čas na ledové balonky. Naplňte balonek obarvenou vodou, zavažte a dejte ven zmrznout. Po odstranění balonku vám zbude krásná barevná koule.
 


Zimní honička

Na místě, kde je neporušený sníh, vyšlapte několik cestiček, které se různě kříží. Některé mohou být i slepé. Aby byly lépe vidět, můžete je olemovat barevnou vodou.

1. hra: Jeden hráč má babu a snaží se někoho dotknout. Hráči se během hry mohou pohybovat pouze po cestičkách, nesmí přeskakovat z jedné do druhé (mimo křižovatky). „Baba“ se ale smí dávat hráčům, kteří jsou na jiné cestičce. Určete si nějaké rozlišení, aby bylo vidět, kteří hráči mají babu.

2. hra: Určí se dva nebo tři chytači, kteří se dotykem snaží vyřadit ostatní. Ti před nimi utíkají po cestičkách, také nesmí přeskakovat z jedné do druhé. Chycení se odebírají mimo bludiště tak, aby jej nepoškodili. Chytačům se může měřit čas, za jak dlouho bludiště vyklidí, a pak porovnávat s výsledky ostatních.


Klíště

Tuto hru si můžete zahrát při procházce zimní přírodou. Vezměte si jeden barevný kolíček na prádlo a ten představuje klíště. Hráč, který dostane klíště, se ho snaží nenápadně na někoho připevnit, a ten, pokud si ho všimne, se ho snaží zase přicvaknout na někoho dalšího. Zvolte si časový limit, třeba 10 minut, a u koho klíště po vypršení stanovené doby zůstane, získá jeden trestný bod nebo musí splnit předem stanovený úkol (např. dvacet dřepů).


Dlouhá cesta

Hráč musí projít dráhu vyznačenou barevnou vodu (značenou kamínky, čárou vyrytou ve sněhu) s obráceným dalekohledem. Dráha se v dalekohledu zdá delší, než je, a chůze závodníka je pro ostatní komická. Vítězí ten, kdo dráhu projde nejrychleji.


Střílející slepec

Vyšlapte ve sněhu veliký kruh (o průměru asi 10 kroků). Uprostřed kruhu je hráč, který má zavázané oči. V ruce má celkem pět sněhových koulí. Pak vběhne do kruhu hráč, který vidí a stále dělá hluk, např. svazkem klíčů nebo jinou podobnou věcí. Slepec se snaží podle sluchu zasáhnout zvonícího hráče koulí. Vystřílí-li slepec všech pět koulí, aniž hráče zasáhl, vrátí se hráč vítězně z kruhu ven, slepci se dají další koule a nastoupí nový hráč. Je-li zasažen jednou z pěti koulí, stává se sám střílejícím slepcem.


Ledová soška

Mrzne, až praští? Naplňte několik kelímků od jogurtů vodou. Naplnit můžete jakoukoliv nádobu, že které vám ale půjde zmrzlá voda dobře vyklepnout. Do vody ponořte nějaký předmět, nebo více drobných předmětů (listy, klacíky, kamínky…) a nechte jej ve vodě zamrznout. Až voda zmrzne, vznikne vám ledová soška. Ta se dá dále různě opracovat obrušováním nebo jen ohříváním v dlaních.

Diskuze
Hry na zimu

V diskuzi je 0 komentář. Poslední příspěvek

Vstoupit do diskuze


Co je portál vseohrackach.cz?

Pro nejmenší

Mravenečkův tablet s básničkou Polámal se mraveneček

Správce webu | 06.10.2020

Mravenečkův tablet s básničkou Polámal se mraveneček

Dotykový tablet, se kterým se děti naučí barvy, říkanky o zvířátkách z louky a poslechnou si známou básničku Polámal se mraveneček. Tablet rozvíjí u dětí slovní zásobu, představivost a logické myšlení. Zdokonaluje jemnou motoriku, rozvíjí zrak a sluch aktivním zapojením do hry.

Zajímavosti

Podzimní zvyky známé i dávno zapomenuté

Správce webu | 06.10.2023

Podzimní zvyky známé i dávno zapomenuté

Když se řekne česká tradice, nejspíše si vybavíte Velikonoce a Vánoce. Život našich předků byl ale mnohem bohatší a celý rok byl protkán různými tradicemi a zvyky. Pojďme si připomenout některé podzimní tradice.

Vánoce

Zavěste jmelí

Správce webu | 16.12.2022

Zavěste jmelí

Věříte, že vám jmelí přinese do domu štěstí, když ho zavěsíte ráno na Štědrý den nad svátečně prostřený stůl? A nebo že přinese štěstí tomu, kdo ho dostal darem?

Velikonoce

Květná neděle je optimistická, ve znamení vstupu s otevřenou cestou

Správce webu | 28.03.2021

Květná neděle je optimistická, ve znamení vstupu s otevřenou cestou

Začíná svatý týden, tj. poslední týden před Velikonocemi, ve kterém si nejvíce připomínáme, co všechno se stalo před Ježíšovým vzkříšením.
 

Jaro

Naučte děti, jak se v lese správně chovat...

Správce webu | 02.05.2023

Naučte děti, jak se v lese správně chovat...

Zaposlouchali jste se někdy do ticha lesa? Nádhera, viďte? Nezapomeňte, že les patří především rostlinám a živočichům, kteří zde žijí a rostou, my jsme zde pouze na návštěvě.

Léto

Naučte děti, jak se v lese správně chovat...

Správce webu | 02.05.2023

Naučte děti, jak se v lese správně chovat...

Zaposlouchali jste se někdy do ticha lesa? Nádhera, viďte? Nezapomeňte, že les patří především rostlinám a živočichům, kteří zde žijí a rostou, my jsme zde pouze na návštěvě.

Podzim

Podzimní zvyky známé i dávno zapomenuté

Správce webu | 06.10.2023

Podzimní zvyky známé i dávno zapomenuté

Když se řekne česká tradice, nejspíše si vybavíte Velikonoce a Vánoce. Život našich předků byl ale mnohem bohatší a celý rok byl protkán různými tradicemi a zvyky. Pojďme si připomenout některé podzimní tradice.


© 2024, TEDDIES s. r. o. – všechna práva vyhrazena

Prohlášení o přístupnosti | Podmínky užití | Ochrana osobních údajů | Mapa stránek

Webové stránky vytvořila eBRÁNA s.r.o. | Vytvořeno na CMS WebArchitect | SEO a internetový marketing

Nahoru ↑