Svačina je důležitá pro každého školáka

Správce webu | 01.09.2023

0 komentář

ZajímavostiZdravíŠkolaDěti a vy

Školák, který nesvačí a mnohdy ani nesnídá, bývá nesoustředěný, má zhoršenou schopnost vnímání výkladu a může si tak přímo zhoršit školní prospěch. Za vším pak stojí dopolední hladovění.

Svačina je důležitá pro každého školáka ale nesmí zastupovat snídani

 Ideální svačina by proto měla obsahovat trojkombinaci živin – bílkoviny, sacharidy a tuky.

Než se dostaneme k dopoledním a odpoledním svačinám, zaměříme se na snídani. Snídaně je, nejen pro dítě, velmi důležitým denním jídlem. Nastartuje tělo do celého dne. Její vynechání snižuje pozornost a soustředění dítěte ve škole. Měla by tvořit 20-25 % denního příjmu energie a její ideální poměr živin se skládá z 50-55 % sacharidů, 25-30 % tuků a 10–15 % bílkovin. Jestliže dítě nesnídá, postupně byste ho měli tomuto návyku naučit. Pokud ale vaše ratolest opravdu snídat nedokáže, připravte mu do školy svačiny dvě. Jednu z nich si sní po příchodu do školy, jako pozdní snídani. Nevhodné stravovací návyky způsobují dětskou obezitu, jejíž výskyt v posledních letech stoupá i u těch nejmenších dětí. Obezita je jedním z hlavních důvodů, který hodně často vede k šikaně mezi dětmi.

Dopolední svačinanavazovat na snídani, ale nesmí ji zastupovat. Svačina by tedy neměla být prvním jídlem. Její úlohou je pomoci překlenout dlouhý interval mezi jídly. Dlouhá přestávka mezi jídly způsobuje pokles hladiny krevního cukru a dítě začne být unavené, mrzuté, nedokáže udržet pozornost. Pro správný vývoj dítěte je svačina důležitá. Měla by tvořit asi 10 % z celkového denního energetického příjmu dítěte a samozřejmě by s ostatními denními jídly měla tvořit pestrou a zdravou stravu. Vynechání svačiny nemá takový vliv na únavu jako v dospělosti, ale naučí-li se dítě pravidelně svačit, ponese si tento návyk do dospělosti.

Připravujte svačinu do školy společně se školákem. V mladším školním věku je snadné získat ho na svou stranu, protože rádo spolupracuje. Bude-li se podílet na její přípravě a třeba si i samo určí, jak by mohla vypadat, bude mít o ni větší zájem. Školáci si všímají, co mají ostatní ke svačině, byť by mělo jít jen o barevnost svačinové krabičky. Hezká krabička bude určitě lákavější než chléb v mikrotenovém sáčku. Budete-li kreativní a použijete při přípravě například různá vykrajovátka, bude se dítě na svačinu přímo těšit a nemusíte se obávat, že by skončila v odpadkovém koši. Z přípravy svačiny si tak můžete vytvořit příjemný rituál, u kterého si můžete povídat nejen o jídle. Snažte se co nejvíce poznat jídelní návyky vašeho dítěte, zjistit, co má rád a co mu nechutná, vysvětlete mu, které potraviny jsou v pořádku a které by ve zdravé svačině neměly být a z jakého důvodu. Jděte dítěti příkladem a připravujte si svačinu do práce i pro sebe.

Místo připravené svačiny v dnešní době dostávají děti bohužel spíše peníze, aby si cestou do školy, ve školním bufetu nebo v automatu koupily, na co mají chuť. Pochutnávají si tak na bagetě, chipsech nebo sladkých tyčinkách. Sušenka nebo čokoládová tyčinka dítěti sice rychle energii dobije, ale pouze krátkodobě. Jedná se o jednoduché cukry, které rychle zvednou hladinu krevního cukru, ale stejně tak rychle ji zase nechají klesnout, což má za následek další chuť na sladké, hlad i nepozornost.

Základem správné školní svačiny má být celozrnné pečivo, které obsahuje mimo jiné vlákninu nezbytnou pro dobře fungující trávení. Neměla by chybět zelenina a ovoce.

dopolední svačině je ideální mléčný výrobek a ovoce.

K odpolední svačině kousek pečiva s rostlinným tukem, šunkou nebo sýrem a zelenina.

Sladké svačiny by se měly stát výjimkou. Jestliže zvolíte sladkou svačinu (buchta, perník, sušenka…), doplňte ji mlékem, jogurtem nebo jinou potravinou bílkovinné povahy.

Při přípravě svačin se vyvarujte především výrobkům, které obsahují volné nasycené tuky (máslo, sádlo), dále uzeninám a také potravinovým doplňkům, mezi které patří např. majonéza, tatarka, kečup, hořčice, sladidla, koření.

Bílkoviny najdeme: jogurt, mléko, kefír, vejce, tvaroh, sýr, šunka (95 % masa), luštěniny, ryby.

Tuky najdeme: margarín, máslo, olej, smetanové jogurty, tučné sýry.

Sacharidy najdeme: celozrnné a bílé pečivo, müsli a cereálie, ovoce a zelenina.

Pitný režim

Dítě by si také mělo do školy nosit láhev s neslazeným čajem, ovocnými šťávami nebo čistou vodou, ke svačině můžete přibalit i jogurtový nápoj. Nedoporučují se sycené limonády, džusy a ice-tea.

Nezapomeňme, že jídelníček dítěte má být pestrý a neměla by v něm chybět žádná z živin. Již při nákupu potravin plánujte, co dítěti připravíte ke svačině. Můžete si také udělat sbírku receptů vhodných na snídaně a svačiny. Pár tipů pro inspiraci jsme pro vás připravili v článku Tipy na svačinu pro školáky.

Diskuze
Svačina je důležitá pro každého školáka

V diskuzi je 0 komentář. Poslední příspěvek

Vstoupit do diskuze


Co je portál vseohrackach.cz?

Pro nejmenší

Mravenečkův tablet s básničkou Polámal se mraveneček

Správce webu | 06.10.2020

Mravenečkův tablet s básničkou Polámal se mraveneček

Dotykový tablet, se kterým se děti naučí barvy, říkanky o zvířátkách z louky a poslechnou si známou básničku Polámal se mraveneček. Tablet rozvíjí u dětí slovní zásobu, představivost a logické myšlení. Zdokonaluje jemnou motoriku, rozvíjí zrak a sluch aktivním zapojením do hry.

Vánoce

Zavěste jmelí

Správce webu | 16.12.2022

Zavěste jmelí

Věříte, že vám jmelí přinese do domu štěstí, když ho zavěsíte ráno na Štědrý den nad svátečně prostřený stůl? A nebo že přinese štěstí tomu, kdo ho dostal darem?

Velikonoce

Květná neděle je optimistická, ve znamení vstupu s otevřenou cestou

Správce webu | 28.03.2021

Květná neděle je optimistická, ve znamení vstupu s otevřenou cestou

Začíná svatý týden, tj. poslední týden před Velikonocemi, ve kterém si nejvíce připomínáme, co všechno se stalo před Ježíšovým vzkříšením.
 

Jaro

Naučte děti, jak se v lese správně chovat...

Správce webu | 02.05.2023

Naučte děti, jak se v lese správně chovat...

Zaposlouchali jste se někdy do ticha lesa? Nádhera, viďte? Nezapomeňte, že les patří především rostlinám a živočichům, kteří zde žijí a rostou, my jsme zde pouze na návštěvě.

Léto

Naučte děti, jak se v lese správně chovat...

Správce webu | 02.05.2023

Naučte děti, jak se v lese správně chovat...

Zaposlouchali jste se někdy do ticha lesa? Nádhera, viďte? Nezapomeňte, že les patří především rostlinám a živočichům, kteří zde žijí a rostou, my jsme zde pouze na návštěvě.

Podzim

Podzimní zvyky známé i dávno zapomenuté

Správce webu | 06.10.2023

Podzimní zvyky známé i dávno zapomenuté

Když se řekne česká tradice, nejspíše si vybavíte Velikonoce a Vánoce. Život našich předků byl ale mnohem bohatší a celý rok byl protkán různými tradicemi a zvyky. Pojďme si připomenout některé podzimní tradice.

Zima

Děti budou nadšené z barevného sněhu, který využijete při hře

Správce webu | 05.02.2021

Děti budou nadšené z barevného sněhu, který využijete při hře

Přestalo vaše dítko bavit jezdit na lyžích po sjezdovce či sáňkovat? Posaďte ho na plachtu z pevnějšího igelitu a táhněte, táhněte… Věřte, že pro dítě je to zcela jiný zážitek než sáňkování. Nebo ho zkuste zabavit našimi tipy na hry.


© 2024, TEDDIES s. r. o. – všechna práva vyhrazena

Prohlášení o přístupnosti | Podmínky užití | Ochrana osobních údajů | Mapa stránek

Webové stránky vytvořila eBRÁNA s.r.o. | Vytvořeno na CMS WebArchitect | SEO a internetový marketing

Nahoru ↑