Turistika s dětmi

Správce webu | 01.05.2019

0 komentář

ZajímavostiDěti a vy

Území České republiky patří mezi země s nejdokonalejší a nejhustší sítí turistického značení pro pěší turistiku - a navíc s úctyhodnou historickou tradicí. První české trasy byly vyznačeny Pohorskou jednotou Radhošť kolem roku 1884 a Klubem českých turistů roku 1889.

Území ČR patří mezi země s nejhustší sítí turistického značení

Nyní máme u nás až 42 tisíc kilometrů pěších tras, které je nutné s pravidelností obnovovat. Navíc k nim každoročně přibude v průměru 200 kilometrů nových tras.  

Unikátní český systém

Systém českých turistických tras, značených čtvercovou značkou s jedním barevným pruhem a dvěma bílými, je unikátní i kvalitou údržby a rozsahem.
Turistická značená trasa 0001 je pěší trasa Klubu českých turistů značená červeným pásovým značením. Pod číslem 0001 je vedena v evidované délce 157 km a je tak jednou z nejdelších českých pěších značených tras. Začíná na berounském Husově náměstí a vede přes Svatý Jan pod Skalou a Karlštejn na jihozápadní okraj Prahy, dále na jih od Prahy k soutoku Vltavy a Sázavy a pak proti proudu Sázavy až do Chřenovic v okrese Havlíčkův Brod na Vysočině. Na obou koncích na ni navazují další červeně značené trasy.
Zpočátku se pro značení používala pouze červená barva. Na křížení cest ale nastával zmatek, proto se začalo značit také modrou barvou a od roku 1916 i zelenou a žlutou. Podle dnešního systému je červená dálková nebo hřebenová – prostě nejdůležitější trasa v oblasti. Modré značky jsou spíš regionální trasy, zatímco zelené jsou místní trasy a žluté spojky a zkratky, které doplňují síť. Značky od sebe musí být nejméně 250 metrů, ale pokud trasa křižuje boční pěšinky a cesty, mělo by jich být víc. Na každou odbočku nebo křižovatku se dávají dvě – první naváděcí a druhá potvrzovací.

S dětmi na túru

Milujete stín, ticho, svěží vzduch, kilometry v nohách a nebaví vás chození s kočárkem jen po parku? Ani s malými dětmi se nemusíte vzdávat vaší vášně v podobě turistiky. Už odmalička můžete nejmenší učit poznávat krásy naší země. A ta nabízí jedinečné možnosti od jednoduché procházky po lesích až po náročné horské výšlapy.
Dospělým často stačí pobyt v krásné přírodě, ale děti potřebují něco víc, něco, na co se mohou těšit. Například se cílem vašeho putování může stát zajímavý hrad, jeskyně, chata s vyhlášenými pochoutkami, nebo se také mohou těšit na piknik během cesty, ale i na malé překvapení, které najdou na konci túry ve svém batůžku…
Vyrazte nejlépe do míst, která dobře znáte, víte, kde jsou odpočívárny či restaurace pro odpočinek. Máte jistotu, že nezabloudíte a je dobré znát dopředu předpověď počasí. Při problémech s dětmi je třeba se vždy z túry vrátit. O to více, pokud jde o kombinaci několika obtíží (bolest hlavy, zažívací problémy, únavu nebo slabost, závratě).
Jdete-li s dětmi, myslete na to, že túra nesmí být moc náročná a ani nudná. Únava a vyčerpání může přijít kdykoliv.  Děti se unaví dříve než my dospělí, ale také se i dříve zotaví. Během túry dělejte časté přestávky, cca polovina času z cesty by měla být odpočinkem. Zvětšovacím sklem či dalekohledem pozorujte rostliny, ptáky... Pouštějte loďky po potoce, vyřezávejte píšťalku, hledejte rostliny, které vám ještě chybí v herbáři.
Potřebujete dobrou turistickou obuv, ve které jste už něco nachodili. Asi všichni víme, co dokážou nové neprošlápnuté boty… A v žádném případě nové boty nedávejte dětem, jinak celý výlet protrápíte a nakonec budete muset děti do cíle donést. Na spolehlivé oblečení je třeba klást důraz obzvláště u malých dětí, které tráví výlet v turistickém nosiči, kde se nepohybují. Do odzkoušeného batohu si s sebou přibalte nepromokavou bundu nebo pláštěnku, náhradní oblečení – počasí bývá nevyzpytatelné, mapu nebo průvodcovskou literaturu, sadu náplastí, opalovací krém (děti se v horách rychle spálí), fotoaparát, jídlo a hodně pití (děti potřebují o dvojnásobek více tekutin než dospělí). Vhodné jsou sluneční brýle, čepice s kšiltem, zápalky, baterka a lékárnička.

Co zvládne malý turista?

  • 0-2

Do věku zhruba jednoho roku se turistika s dětmi příliš nedoporučuje, ale samozřejmě individuálně zvažte možnosti a zájem dítěte. Můžete podniknout krátké procházky v nížinách a v teplých dnech. Není vhodné brát je na vysokohorské túry ani na výlety lanovkou.

  • 2-4

S většími dětmi můžete začít chodit na kratší túry s častými pauzami a dovolit si můžete i náročnější terén, který s vaší pomocí zvládnou.

  • 4-6

V tomto věku děti musíte hodně hlídat, samy totiž ještě nepoznají možné riziko nebezpečí, proto je mějte neustále na očích. Vyrazit s nimi můžete na túry v terénu, ale neměly by být delší než půl dne.

  • 6-9

Děti již mohou jít do větších nadmořských výšek, lézt. A když s sebou vezmete pár jejich kamarádů, bude o zábavu postaráno.

  • 9-13

Děti toho zvládnou už poměrně hodně, ale nezapomeňte, že v tomto věku bývají hodně nepozorné, což může vést k úrazu.

Diskuze
Turistika s dětmi

V diskuzi je 0 komentář. Poslední příspěvek

Vstoupit do diskuze


Co je portál vseohrackach.cz?

Pro nejmenší

Mravenečkův tablet s básničkou Polámal se mraveneček

Správce webu | 06.10.2020

Mravenečkův tablet s básničkou Polámal se mraveneček

Dotykový tablet, se kterým se děti naučí barvy, říkanky o zvířátkách z louky a poslechnou si známou básničku Polámal se mraveneček. Tablet rozvíjí u dětí slovní zásobu, představivost a logické myšlení. Zdokonaluje jemnou motoriku, rozvíjí zrak a sluch aktivním zapojením do hry.

Vánoce

Zavěste jmelí

Správce webu | 16.12.2022

Zavěste jmelí

Věříte, že vám jmelí přinese do domu štěstí, když ho zavěsíte ráno na Štědrý den nad svátečně prostřený stůl? A nebo že přinese štěstí tomu, kdo ho dostal darem?

Velikonoce

Květná neděle je optimistická, ve znamení vstupu s otevřenou cestou

Správce webu | 28.03.2021

Květná neděle je optimistická, ve znamení vstupu s otevřenou cestou

Začíná svatý týden, tj. poslední týden před Velikonocemi, ve kterém si nejvíce připomínáme, co všechno se stalo před Ježíšovým vzkříšením.
 

Jaro

Naučte děti, jak se v lese správně chovat...

Správce webu | 02.05.2023

Naučte děti, jak se v lese správně chovat...

Zaposlouchali jste se někdy do ticha lesa? Nádhera, viďte? Nezapomeňte, že les patří především rostlinám a živočichům, kteří zde žijí a rostou, my jsme zde pouze na návštěvě.

Léto

Naučte děti, jak se v lese správně chovat...

Správce webu | 02.05.2023

Naučte děti, jak se v lese správně chovat...

Zaposlouchali jste se někdy do ticha lesa? Nádhera, viďte? Nezapomeňte, že les patří především rostlinám a živočichům, kteří zde žijí a rostou, my jsme zde pouze na návštěvě.

Podzim

Podzimní zvyky známé i dávno zapomenuté

Správce webu | 06.10.2023

Podzimní zvyky známé i dávno zapomenuté

Když se řekne česká tradice, nejspíše si vybavíte Velikonoce a Vánoce. Život našich předků byl ale mnohem bohatší a celý rok byl protkán různými tradicemi a zvyky. Pojďme si připomenout některé podzimní tradice.

Zima

Děti budou nadšené z barevného sněhu, který využijete při hře

Správce webu | 05.02.2021

Děti budou nadšené z barevného sněhu, který využijete při hře

Přestalo vaše dítko bavit jezdit na lyžích po sjezdovce či sáňkovat? Posaďte ho na plachtu z pevnějšího igelitu a táhněte, táhněte… Věřte, že pro dítě je to zcela jiný zážitek než sáňkování. Nebo ho zkuste zabavit našimi tipy na hry.


© 2024, TEDDIES s. r. o. – všechna práva vyhrazena

Prohlášení o přístupnosti | Podmínky užití | Ochrana osobních údajů | Mapa stránek

Webové stránky vytvořila eBRÁNA s.r.o. | Vytvořeno na CMS WebArchitect | SEO a internetový marketing

Nahoru ↑