Deskové hry

Správce webu | 01.07.2016

0 komentář

Zajímavosti

Rozvoj myšlení jako např. lepší paměť, rychlejší úsudek, větší kreativita či soustředěnost. Tím vším mohou být do života vybaveny děti lépe, pokud budou alespoň dvakrát týdně trávit čas hraním deskových her.

Deskové hry sbližují členy rodiny a rozvíjí myšlení u dětí

Potvrzují to zahraniční studie i přední tuzemští odborníci na dětskou psychologii. Vzhledem k tomu, že děti se do určitého věku učí především hrou, lze je na školní výuku i mnohé životní situace připravit už doma „u stolu“.

Hry mají pro děti v každém věku jiný význam. Pro ty předškolní jsou hlavně zábavnou cestou, jak se naučit dodržovat pravidla, vyrovnávat se s prohrou nebo myslet kreativně, rozvíjí schopnosti soustředění, sebeovládání nebo umění řešit problémy,“ vysvětluje PhDr. Václav Mertin z Katedry psychologie Filozofické fakulty Univerzity Karlovy v Praze a dodává: „Deskové hry mají řadu dalších benefitů – děti si při nich osvojují plánování a učí se přijímat zodpovědnost za svá rozhodnutí. Pokud mohou zároveň hrát s rodiči, přejímají od nich potřebné vzorce chování a vzájemně se více sbližují.

Podle některých výzkumů* zvyšuje hraní deskových her alespoň dvakrát týdně rychlost myšlenkových operací u žáků základních škol až o 30 %. Což nutně neznamená, že hraní udělá z dítěte génia, ale potvrzuje se, že má významný podíl na rozvoji jeho myšlení. Pokud nutí pravidla hry malého hráče zároveň počítat, zvyšují se posléze jeho šance na úspěch v matematice. Podle odborníků mohou rodiče podpořit pozitivní aspekt učení hrou i tím, že nechají děti jejich taktiku vysvětlit.  

Výukové hledisko a rozvoj kognitivních schopností mají zásadní význam i pro Dino Toys, tradičního českého výrobce her a hraček. „Při vývoji her zohledňujeme především potřeby jednotlivých věkových skupin. Uvedení každé novinky na český trh proto předchází konzultace s odborníky a zkušební testování ve spolupráci se školkami, dětskými kluby i vybranými maminkami,“ prozrazuje Lucie Kovaříková z oddělení vývoje Dino Toys. „Novinky Kvak! nebo Dino Crash jsou chytré hry, které rozvíjí taktické myšlení, u Osmisměrek hráči procvičují vizuální paměť a jazykovou vybavenost. Součástí hry Muffin je zase opravdový recept a děti se tak mohou přirozenou cestou seznámit s přípravou této sladkosti,“ dodává.

Zda budou mít novinky stejný úspěch jako Dostihy a sázky, dosud nejpopulárnější česká hra zakladatele Dino Toys Ladislava Mareše, ukáže teprve čas. Jisté však je, že pesimistická očekávání konce klasického hraní deskovek jako takových se zatím nenaplnila. „Mám obavy, že ještě nějakou dobu potrvá okouzlení technologiemi. Věřím ale, že se rodiče časem nechají přesvědčit, že jsou to právě pohybové aktivity nebo společný čas strávený nad deskovými hrami, které obsahují podstatné podněty pro rozvoj dítěte,“ uzavírá PhDr. Mertin.

Dino Toys

Rodinná česká firma Dino Toys působí na trhu od roku 1993. V současnosti patří k předním výrobcům puzzle a deskových her v České republice i na Slovensku. Výrobce si velmi pečlivě hlídá kvalitu a bezpečnost hraček - je držitelem značky Bezpečná a kvalitní hračka. Sleduje nejnovější trendy v celosvětovém měřítku. Velký důraz klade také na hravý design a vývoj her, které vychovávají hráče od útlého věku až do dospělosti, a v každém věku mu tak nabízí adekvátní hru pro rozvoj motorických a myšlenkových dovedností. Výroba většiny produktů Dino Toys probíhá v Mnichově Hradišti. Největšího úspěchu dosáhla firma s hrou Dostihy a sázky, která se v několika obměnách prodává už bezmála 25 let. Mezi bestsellery patří také hry Člověče, nezlob se!, Pojď si hrát, Kris Kros nebo loňská novinka – „retro“ plastová Tatra 148 na pískoviště. Více na www.mojedino.cz.

Deskové hry Dino Toys

Tatra 148

Tatra 148

Kvak!

Diskuze
Deskové hry

V diskuzi je 0 komentář. Poslední příspěvek

Vstoupit do diskuze


Co je portál vseohrackach.cz?

Pro nejmenší

Mravenečkův tablet s básničkou Polámal se mraveneček

Správce webu | 06.10.2020

Mravenečkův tablet s básničkou Polámal se mraveneček

Dotykový tablet, se kterým se děti naučí barvy, říkanky o zvířátkách z louky a poslechnou si známou básničku Polámal se mraveneček. Tablet rozvíjí u dětí slovní zásobu, představivost a logické myšlení. Zdokonaluje jemnou motoriku, rozvíjí zrak a sluch aktivním zapojením do hry.

Vánoce

Zavěste jmelí

Správce webu | 16.12.2022

Zavěste jmelí

Věříte, že vám jmelí přinese do domu štěstí, když ho zavěsíte ráno na Štědrý den nad svátečně prostřený stůl? A nebo že přinese štěstí tomu, kdo ho dostal darem?

Velikonoce

Květná neděle je optimistická, ve znamení vstupu s otevřenou cestou

Správce webu | 28.03.2021

Květná neděle je optimistická, ve znamení vstupu s otevřenou cestou

Začíná svatý týden, tj. poslední týden před Velikonocemi, ve kterém si nejvíce připomínáme, co všechno se stalo před Ježíšovým vzkříšením.
 

Jaro

Naučte děti, jak se v lese správně chovat...

Správce webu | 02.05.2023

Naučte děti, jak se v lese správně chovat...

Zaposlouchali jste se někdy do ticha lesa? Nádhera, viďte? Nezapomeňte, že les patří především rostlinám a živočichům, kteří zde žijí a rostou, my jsme zde pouze na návštěvě.

Léto

Naučte děti, jak se v lese správně chovat...

Správce webu | 02.05.2023

Naučte děti, jak se v lese správně chovat...

Zaposlouchali jste se někdy do ticha lesa? Nádhera, viďte? Nezapomeňte, že les patří především rostlinám a živočichům, kteří zde žijí a rostou, my jsme zde pouze na návštěvě.

Podzim

Podzimní zvyky známé i dávno zapomenuté

Správce webu | 06.10.2023

Podzimní zvyky známé i dávno zapomenuté

Když se řekne česká tradice, nejspíše si vybavíte Velikonoce a Vánoce. Život našich předků byl ale mnohem bohatší a celý rok byl protkán různými tradicemi a zvyky. Pojďme si připomenout některé podzimní tradice.

Zima

Děti budou nadšené z barevného sněhu, který využijete při hře

Správce webu | 05.02.2021

Děti budou nadšené z barevného sněhu, který využijete při hře

Přestalo vaše dítko bavit jezdit na lyžích po sjezdovce či sáňkovat? Posaďte ho na plachtu z pevnějšího igelitu a táhněte, táhněte… Věřte, že pro dítě je to zcela jiný zážitek než sáňkování. Nebo ho zkuste zabavit našimi tipy na hry.


© 2024, TEDDIES s. r. o. – všechna práva vyhrazena

Prohlášení o přístupnosti | Podmínky užití | Ochrana osobních údajů | Mapa stránek

Webové stránky vytvořila eBRÁNA s.r.o. | Vytvořeno na CMS WebArchitect | SEO a internetový marketing

Nahoru ↑