Zpříjemněte dětem školní docházku

Správce webu | 11.08.2023

0 komentář

ZajímavostiŠkolaDěti a vy

Počátek školního roku je pro děti i rodiče velmi náročné období. Aby se dítě do školy těšilo a mělo zájem učit se novým věcem, snažte se ho pozitivně motivovat. Od začátku svým dětem prezentujte školu jako báječné místo, kde se naučí mnoho nového, potkají nové kamarády a užijí si spoustu zábavy.

Počátek školního roku je pro děti i rodiče velmi náročné období

Správný výběr školy

Důležitý je výběr vhodné základní školy. Dítě bude zřejmě zvolenou školu navštěvovat celých 9 let povinné školní docházky, a tak byste se měli snažit o škole získat co nejvíce informací. Učiňte tak pomocí webových stránek, referencí lidí, kteří mají se školou zkušenosti, nebo se ideálně vypravte na den otevřených dveří. Přátelská atmosféra a kvalitní školské zázemí je cesta k příjemné školní docházce.
Hlavním kritériem při výběhu školy by neměla být vzdálenost od bydliště, i když u nejmenších školáků je poměrně podstatná, obzvlášť pokud nemáte možnost je na cestě denně doprovázet. Poznejte učitele, které budou vaše dítko učit. Tvořivost a laskavost učitele je základem k pozitivnímu vztahu ke vzdělávání a není nutné vymýšlet další činnosti, které dítě přitáhnou k učení.
Později poznejte i jeho kamarády, abyste věděli, s kým tráví vaše dítě volný čas. Můžete je třeba pozvat k vám, z chování jejich i vašeho dítěte můžete také mnohé vyčíst. A v průběhu školní docházky navštěvujte pravidelně třídní schůzky.

Uváženě plánujte odpolední aktivity

Na začátku školního roku si naplánujte odpolední aktivity, tak aby kromě každodenní přípravy do školy měly děti také čas samy pro sebe – pro „volné hraní“. Ze začátku neplánujte velké množství činností, abyste své děti hned od počátku nepřetěžovali.
Také si stanovte, kdy bude dítě dělat domácí úkoly a přípravu do školy. Stejnou dobu se snažte dodržovat každý den, dítě si zvykne a stane se to pro ně samozřejmostí. Některé děti si raději udělají úkoly hned po příchodu ze školy, některé až večer. Večerní učení s sebou nese riziko, že bude dítě po celém dni velmi unavené, a takové učení nevede k ničemu. V takovém případě se v klidu domluvte na tom, že si půjde odpočinout, ráno si přivstanete a úkoly vypracujete. Není to sice ideální, ale dítě za to bude vděčné a ráno půjde všechno snáz.

Pracovní kout pro školáka

Na úkoly by měl mít školák svůj pracovní kout a zázemí, kde bude mít všechny své pomůcky a vhodné osvětlení. Není dobré, když se dítě učí u kuchyňského stolu prostřeného k večeři nebo na jiném podobném místě. Zkontrolujte, zda má dítě připraveny všechny potřebné pomůcky, abyste pak neztráceli čas jejich chaotickým hledáním.

Příprava školní výbavy

Nástup do školy můžete také zpříjemnit pořízením školní výbavy. Pokud nepřinesl aktovku Ježíšek nebo nezůstala z loňského roku a vy musíte kupovat novou, zaměřte se na kvalitu. Kvalitní aktovku poznáte podle toho, že má pevná anatomicky tvarovaná záda, nastavitelné polstrované ramenní popruhy, je ideálně rozdělena do několika přihrádek a má pevné dno.
Také si s vaším školákem zkuste s předstihem dát dohromady, jaké pomůcky a psací potřeby mu zůstaly z loňského roku a co bude potřeba dokoupit. S prvňáčkem můžete nakoupit desky na písmenka a čísla, kterými vlastně škola začíná, a také desky na sešity, aby neměly po chvíli zohýbané stránky. Ty s gumičkou jsou lepší, obsah udrží uvnitř za každou cenu.
Staršího žáka, nejvíce to ocení zřejmě dívky, můžete vzít s sebou na nákup oblečení. Není nad to, přijít první školní den v novém oblečení.

Co dělat, když se dítěti do školy nechce

Jsou děti, které školu milují a s radostí vyrážejí s aktovkou na zádech za novým poznáváním. Pak jsou ale děti, které školu nenávidí a dělají vše proto, aby do ní nemusely. Když dítě čas od času prohlásí, že se mu do školy nechce, tak to asi není třeba nějak zvlášť řešit. Důvodem může být, že se mu nechce vstávat, píšou test, na který se nepřipravilo, nebo se zrovna nepohodlo s kamarádem.
Pokud ale dítko každé ráno vyvádí, že do školy nechce, je potřeba postupovat něžně, ale důsledně. Do školy se jít musí. Pokud jednou ustoupíte a dítě necháte doma, bude si myslet, že to jde kdykoliv.
Pokud tato situace nastane, zkuste se zamyslet nad tím, zda na dítě nevyvíjíte zbytečně veliké nároky, zbytečně ho nekáráte a netrestáte za známky. Každý den – a nejenom, když je nějaký problém! - si vyhraďte aspoň chvilku a s dítětem si povídejte o tom, co bylo ve škole, na kroužcích, co kamarádi. Pečlivě dítě poslouchejte, vyptávejte se, abyste z něho co nejpodrobněji dostali, co mu vadí nebo z čeho má strach. Někdy se to může stát tím, že dítě nepřijímá systém. Je zvyklé na volnější výchovu, nebo nechodilo do školky a může teď být doslova šokováno dodržováním pravidel. Potřebuje čas, aby si na vše zvyklo.
Pozor na šikanu. Děti umí být zlé, a pokud je terčem posměchu zrovna vaše ratolest, není divu, že se mu do školy nechce. Mluvte s dítětem, se školou, s paní učitelkou a společně hledejte řešení.
Pokud nic nezabírá a dítě do školy chodit nechce, poraďte se se školním psychologem, který má zkušenosti a ví, co na děti platí.

Diskuze
Zpříjemněte dětem školní docházku

V diskuzi je 0 komentář. Poslední příspěvek

Vstoupit do diskuze


Co je portál vseohrackach.cz?

Pro nejmenší

Mravenečkův tablet s básničkou Polámal se mraveneček

Správce webu | 06.10.2020

Mravenečkův tablet s básničkou Polámal se mraveneček

Dotykový tablet, se kterým se děti naučí barvy, říkanky o zvířátkách z louky a poslechnou si známou básničku Polámal se mraveneček. Tablet rozvíjí u dětí slovní zásobu, představivost a logické myšlení. Zdokonaluje jemnou motoriku, rozvíjí zrak a sluch aktivním zapojením do hry.

Vánoce

Zavěste jmelí

Správce webu | 16.12.2022

Zavěste jmelí

Věříte, že vám jmelí přinese do domu štěstí, když ho zavěsíte ráno na Štědrý den nad svátečně prostřený stůl? A nebo že přinese štěstí tomu, kdo ho dostal darem?

Velikonoce

Květná neděle je optimistická, ve znamení vstupu s otevřenou cestou

Správce webu | 28.03.2021

Květná neděle je optimistická, ve znamení vstupu s otevřenou cestou

Začíná svatý týden, tj. poslední týden před Velikonocemi, ve kterém si nejvíce připomínáme, co všechno se stalo před Ježíšovým vzkříšením.
 

Jaro

Naučte děti, jak se v lese správně chovat...

Správce webu | 02.05.2023

Naučte děti, jak se v lese správně chovat...

Zaposlouchali jste se někdy do ticha lesa? Nádhera, viďte? Nezapomeňte, že les patří především rostlinám a živočichům, kteří zde žijí a rostou, my jsme zde pouze na návštěvě.

Léto

Naučte děti, jak se v lese správně chovat...

Správce webu | 02.05.2023

Naučte děti, jak se v lese správně chovat...

Zaposlouchali jste se někdy do ticha lesa? Nádhera, viďte? Nezapomeňte, že les patří především rostlinám a živočichům, kteří zde žijí a rostou, my jsme zde pouze na návštěvě.

Podzim

Podzimní zvyky známé i dávno zapomenuté

Správce webu | 06.10.2023

Podzimní zvyky známé i dávno zapomenuté

Když se řekne česká tradice, nejspíše si vybavíte Velikonoce a Vánoce. Život našich předků byl ale mnohem bohatší a celý rok byl protkán různými tradicemi a zvyky. Pojďme si připomenout některé podzimní tradice.

Zima

Děti budou nadšené z barevného sněhu, který využijete při hře

Správce webu | 05.02.2021

Děti budou nadšené z barevného sněhu, který využijete při hře

Přestalo vaše dítko bavit jezdit na lyžích po sjezdovce či sáňkovat? Posaďte ho na plachtu z pevnějšího igelitu a táhněte, táhněte… Věřte, že pro dítě je to zcela jiný zážitek než sáňkování. Nebo ho zkuste zabavit našimi tipy na hry.


© 2024, TEDDIES s. r. o. – všechna práva vyhrazena

Prohlášení o přístupnosti | Podmínky užití | Ochrana osobních údajů | Mapa stránek

Webové stránky vytvořila eBRÁNA s.r.o. | Vytvořeno na CMS WebArchitect | SEO a internetový marketing

Nahoru ↑