Vítání jara

Správce webu | 13.03.2021

0 komentář

ZajímavostiVelikonoceJaroDěti a vy

Blíží se jarní období a s ním i tradice vítání jara. Jarní rituály v našich končinách pocházejí především ze starých pohanských zvyků. Pro naše předky byl rituál vynášení zimy a vítání jara významnou událostí, kterou prožívali všichni.

Blíží se jarní období a s ním i tradice vítání jara

Morana

Zima byla v pohanské tradici úzce spojována se smrtí. A protože jen tak dobrovolně neodejde, bylo třeba ji z vesnic a měst vynést, kamenovat, upálit, utopit nebo zahrabat, aby se už nevrátila a mohlo přijít křehké jaro.
Na základě této představy vznikaly pevně dané lidové scénáře a rituály, jakým způsobem zimu vynést a jak jaro přivítat. V některých krajích u nás se tento prastarý zvyk obnovil. Nejstarší písemná zmínka pochází z roku 1366 a popisuje zvyk vynášet na jaře z obce postavu představující smrt. Hlavním prvkem je právě slaměná figura oblečená v ženských šatech, známá pod jmény Morana, Morena, Marzana, Mařena, Smrt, Smrtka nebo Smrtholka. Formy jména Morana jsou užívány především na východě.
Ke zhotovení Morany se používaly a stále používají již nepotřebné větve, sláma apod. Figuru pak většinou mladé a svobodné ženy nastrojily do starých šatů a na krk jí navlékly náhrdelník z bílých vyfouknutých vajíček a prázdných šnečích ulit, tedy symboly smrti a zmaru. V některých oblastech se Morana zdobila i stuhami, z barev se používala především bílá a černá.
Nazdobená a oblečená Morana se poté nastrčila na tyč a za zpěvu obřadních písní byla vynesena z vesnice. Za vesnicí pak byla vhozena do vody, do příkopu, spálena či zakopána do země.
Morana se podle dávných pohanských zvyklostí vynáší čtrnáct dní před Velikonocemi na Smrtnou neděli. Zvyku se zúčastňovala celá vesnice s tím, že samotný akt vykonávala mládež a dospělí jenom přihlíželi.
Morana je symbolem nejen zimy, ale také nemoci, smrti, dlouhých tmavých nocí a vůbec všeho, co lidem škodí. Symbol zničení Morany není o jejím znehodnocení, ale spíše o jejím poslání zpět do podzemní říše, do podsvětí.

Májíček

Po vynesení symbolu zimy přichází na řadu vítání jara. Symbolem jara je májíček, líto neboli lítečko. Májíček symbolizuje nový život, novou sílu a příchod jara.
Mladý zelený stromek nebo narašené větvičky se ozdobí barevnými stuhami a se zpěvem se lidé s májíčkem vrací do vesnice. Zelená ratolest symbolizuje život a jaro. Po příchodu do vesnice následovala s májíčkem koleda po domech, kde se zpěvem a říkadly oznamovalo, že zima skončila.

Májka

Vyrábí se z barevných a živých materiálů, hlavně ze dřeva borovic, smrků nebo břízy. Ze stromu jsou odstraněny větve a kůry, pouze vrchní část je ponechána v původní podobě. Zdobí se stužkami z látek nebo krepového papíru a zavěšuje se na ni zdobený věnec.
Staví se v noci na prvního května na návsi, v dřívějších dobách také u domů svobodných dívek.
Důležitým úkolem je také májku uhlídat, aby se nestala obětí přespolních. Proto se u májky držely denní i noční stráže. Pokud byla májka ukradena nebo předčasně pokácena, znamenalo to pro vesnici skutečnou pohromu. Za normálních okolností se kácela až koncem měsíce a tato událost byla spojena s vesnickou veselicí.

Jarní očista

Vhodnou příležitostí k jarní očistě je jarní rovnodennost, prastarý pohanský svátek Ostara, který se slaví kolem 21. března. Je spojen s elementem ohně, který představuje změnu, kdy světlo, oheň a slunce začínají převládat nad tmou.
A právě většina dnešních velikonočních zvyků vychází ze starých pohanských obřadů kolem tohoto svátku – malování posvátných symbolů na vajíčka červenou barvou života se v podobě velikonočních kraslic uchovalo dodnes. Dříve ženy zasévaly první semena, aby si zajistily plodnost během roku.
A tak si udělejte jarní očistu těla i duše. Ať už je to ochota opustit něco nezdravého, například v životosprávě, nějaký zvyk, myšlení nebo úklid v našich domovech. K jarním zvykům patří i jeden příjemný – pořízení nových šatů, avšak dokážete zároveň vyházet ze skříní vše, co už nenosíte?

Diskuze
Vítání jara

V diskuzi je 0 komentář. Poslední příspěvek

Vstoupit do diskuze


Co je portál vseohrackach.cz?

Pro nejmenší

Mravenečkův tablet s básničkou Polámal se mraveneček

Správce webu | 06.10.2020

Mravenečkův tablet s básničkou Polámal se mraveneček

Dotykový tablet, se kterým se děti naučí barvy, říkanky o zvířátkách z louky a poslechnou si známou básničku Polámal se mraveneček. Tablet rozvíjí u dětí slovní zásobu, představivost a logické myšlení. Zdokonaluje jemnou motoriku, rozvíjí zrak a sluch aktivním zapojením do hry.

Vánoce

Zavěste jmelí

Správce webu | 16.12.2022

Zavěste jmelí

Věříte, že vám jmelí přinese do domu štěstí, když ho zavěsíte ráno na Štědrý den nad svátečně prostřený stůl? A nebo že přinese štěstí tomu, kdo ho dostal darem?

Velikonoce

Květná neděle je optimistická, ve znamení vstupu s otevřenou cestou

Správce webu | 28.03.2021

Květná neděle je optimistická, ve znamení vstupu s otevřenou cestou

Začíná svatý týden, tj. poslední týden před Velikonocemi, ve kterém si nejvíce připomínáme, co všechno se stalo před Ježíšovým vzkříšením.
 

Jaro

Naučte děti, jak se v lese správně chovat...

Správce webu | 02.05.2023

Naučte děti, jak se v lese správně chovat...

Zaposlouchali jste se někdy do ticha lesa? Nádhera, viďte? Nezapomeňte, že les patří především rostlinám a živočichům, kteří zde žijí a rostou, my jsme zde pouze na návštěvě.

Léto

Naučte děti, jak se v lese správně chovat...

Správce webu | 02.05.2023

Naučte děti, jak se v lese správně chovat...

Zaposlouchali jste se někdy do ticha lesa? Nádhera, viďte? Nezapomeňte, že les patří především rostlinám a živočichům, kteří zde žijí a rostou, my jsme zde pouze na návštěvě.

Podzim

Podzimní zvyky známé i dávno zapomenuté

Správce webu | 06.10.2023

Podzimní zvyky známé i dávno zapomenuté

Když se řekne česká tradice, nejspíše si vybavíte Velikonoce a Vánoce. Život našich předků byl ale mnohem bohatší a celý rok byl protkán různými tradicemi a zvyky. Pojďme si připomenout některé podzimní tradice.

Zima

Děti budou nadšené z barevného sněhu, který využijete při hře

Správce webu | 05.02.2021

Děti budou nadšené z barevného sněhu, který využijete při hře

Přestalo vaše dítko bavit jezdit na lyžích po sjezdovce či sáňkovat? Posaďte ho na plachtu z pevnějšího igelitu a táhněte, táhněte… Věřte, že pro dítě je to zcela jiný zážitek než sáňkování. Nebo ho zkuste zabavit našimi tipy na hry.


© 2024, TEDDIES s. r. o. – všechna práva vyhrazena

Prohlášení o přístupnosti | Podmínky užití | Ochrana osobních údajů | Mapa stránek

Webové stránky vytvořila eBRÁNA s.r.o. | Vytvořeno na CMS WebArchitect | SEO a internetový marketing

Nahoru ↑