Máte doma leváka?

Správce webu | 20.01.2021

0 komentář

ZajímavostiDěti a vy

Vznik levorukosti úzce souvisí s rozdělením mozku na dvě hemisféry, přičemž platí, že pravá hemisféra ovládá levou polovinu těla a levá zase pravou.

Máte doma leváka?

Ač jsou hemisféry vzájemně propojeny, u většiny lidí se více vyvine jedna hemisféra a stane se dominantní.

Pravá, nebo levá?
To má za následek, že člověk při běžných činnostech upřednostňuje používání jedné ruky, jedné nohy, ale i jednoho oka a jednoho ucha. Tak se z nás stávají praváci, nebo leváci. V přírodě je samozřejmě máloco naprosto striktně rozděleno, a tak se může stát, že u člověka vznikne tzv. zkřížená lateralita, kdy mu dominuje např. pravé oko a levá ruka.

Nepřeučovat!
Dříve se leváci přeučovali na praváky, ale nic není bez následků. Přeučení leváci mohou mít potíže třeba s psaním či čtením. Změna není pro děti přirozená a se změnou dominantní ruky dochází i ke změně dominantního oka či ucha. Což může vést k dalším obtížím, jako jsou poruchy řeči, nepozornost apod. Někdy se malé děti stihnou přeučit samy, aniž byste je na to upozorňovali. Jednoduše napodobují praváky, ale i když se přeučily samy, mají v hlavě stejný zmatek, jako kdybychom je přeučovali my.

Období střídání
V prvních letech dítěte se pravidelně střídají období, trvající i několik týdnů, kdy dítě upřednostňuje pouze pravou, nebo levou ruku. Preference jedné ruky se definitivně vyvine většinou kolem 4 let.

Jednoduchý test
Chcete vědět, zda je vaše dítě pravák či levák? Všímejte si, kterou rukou hází míč? Kterou rukou si bere lžíci, tužku, pastelku? Ve které ruce drží hřeben? Nechte dítě postavit věž z kostek. Ta ruka, kterou dítě použilo k dokončení stavby či k chytání padající věže, je tou vedoucí. Zatleskejte rukama, jako když tleskáte delší dobu v divadle – dominantní bývá ta ruka, která se hýbe a tleská do dlaně druhé ruky. Sepněte ruce s propletenými prsty – palec, který zůstane navrchu, patří k dominantní ruce. Všímejte si nejen rukou, ale i nohou, popřípadě očí a uší. Ke kterému oku přikládá dítě kaleidoskop? A ke kterému uchu mušli? Samozřejmě ani tyto testy nelze brát jako stoprocentní. Pokud si myslíte, že je vaše dítě levák, a chcete mít jistotu, zajděte do specializované poradny, kde vám odborníci test laterality zprostředkují.

Levák ve škole
To, že je vaše dítě levák, je dobré projednat při nástupu do školy i s třídním učitelem. Nejvhodnější by bylo, aby levák seděl s dalším levákem, pokud ve třídě je. Pokud není, mělo by dítě sedět na levé straně, aby si se spolužákem v lavici vzájemně nepřekáželi.

Psaní
Učení psát se v zásadě nijak neliší od praváků. Protože ale dítě píše na papír zleva doprava, je pro ně psaní obtížnější. Zatímco pravák ruku při psaní písmen „táhne“, levák ji musí požadovaným směrem „tlačit“. Jde tedy o úplně jiný druh pohybu. Po technické stránce by nemělo psaní dělat problém, pokud dítě umí i kreslit, protože princip je u těchto dvou činností stejný. Hlavní úskalí je v tom, že se píše právě zleva doprava, takže si dítě maže, co právě napsalo, a navíc si zakrývá napsaný text rukou držící pero, a tak si nemůže současně číst, co právě napsalo, popř. nevidí předlohu umístěnou vlevo. Dnes ve školách používají pro leváky písanky se vzory písmen na pravé straně. Případně mu můžete požadované písmeno vepsat na příslušné místo sami.

Držení pera
Pravoruké i levoruké děti by měly držet pero špetkovým úchopem (palec drží, prostředníček podpírá a ukazováček je položen lehce shora), rozdílný je sklon papíru a poloha ruky. Vyučujícími je preferován spodní úchop, což je pro vývoj ruky přirozená a vhodná poloha. Ruka se pohybuje uvolněně, pohyb vychází z ramene a lokte, přičemž v zápěstí se nadměrně neohýbá. Pro leváka má však úskalí v tom, že si může napsaný text zakrývat a někdy také rozmazávat, jak už jsme uvedli. Pokud však levák preferuje odlišný úchop, tzv. horní, kdy je zápěstí více ohnuté a hřbet ruky směřuje od těla, přičemž prsty jsou stočeny k písaři, je důležité jej naučit v průběhu psaní odlehčit ruku, protáhnout a lehce ji pravou rukou promasírovat, aby nedocházelo k problémům, jako je nedokrvení ruky, přetížení některých šlach a svalů, které mohou způsobit i bolest v celé paži.

Psací potřeby
Samozřejmostí by měly být i kvalitní psací potřeby, které jsou již dnes k dostání i ve verzi pro leváky. I obyčejné ořezávání pastelek může být pro leváka velmi náročné, pokud mu rodič předem nekoupí ořezávátko určené pro leváky.

Poraďte se
Pokud sami nejste levák a netušíte, jak bude dítě psát a podobně, zajistěte si odbornou literaturu či se poraďte s odborníky. Pokuste se učit dítě činnost levou rukou, sami tak zjistíte, co je pro ně těžké, a mnohdy rychleji přijdete na to, jak dítěti pomoci. Často se tak předejde nechtěným zlozvykům. Pomoci může i některý levoruký známý. Rozhodně se toho nebojte, levorukých lidí je spousta a zvládají život naprosto v pohodě.

Diskuze
Máte doma leváka?

V diskuzi je 0 komentář. Poslední příspěvek

Vstoupit do diskuze


Co je portál vseohrackach.cz?

Pro nejmenší

Mravenečkův tablet s básničkou Polámal se mraveneček

Správce webu | 06.10.2020

Mravenečkův tablet s básničkou Polámal se mraveneček

Dotykový tablet, se kterým se děti naučí barvy, říkanky o zvířátkách z louky a poslechnou si známou básničku Polámal se mraveneček. Tablet rozvíjí u dětí slovní zásobu, představivost a logické myšlení. Zdokonaluje jemnou motoriku, rozvíjí zrak a sluch aktivním zapojením do hry.

Vánoce

Zavěste jmelí

Správce webu | 16.12.2022

Zavěste jmelí

Věříte, že vám jmelí přinese do domu štěstí, když ho zavěsíte ráno na Štědrý den nad svátečně prostřený stůl? A nebo že přinese štěstí tomu, kdo ho dostal darem?

Velikonoce

Květná neděle je optimistická, ve znamení vstupu s otevřenou cestou

Správce webu | 28.03.2021

Květná neděle je optimistická, ve znamení vstupu s otevřenou cestou

Začíná svatý týden, tj. poslední týden před Velikonocemi, ve kterém si nejvíce připomínáme, co všechno se stalo před Ježíšovým vzkříšením.
 

Jaro

Naučte děti, jak se v lese správně chovat...

Správce webu | 02.05.2023

Naučte děti, jak se v lese správně chovat...

Zaposlouchali jste se někdy do ticha lesa? Nádhera, viďte? Nezapomeňte, že les patří především rostlinám a živočichům, kteří zde žijí a rostou, my jsme zde pouze na návštěvě.

Léto

Naučte děti, jak se v lese správně chovat...

Správce webu | 02.05.2023

Naučte děti, jak se v lese správně chovat...

Zaposlouchali jste se někdy do ticha lesa? Nádhera, viďte? Nezapomeňte, že les patří především rostlinám a živočichům, kteří zde žijí a rostou, my jsme zde pouze na návštěvě.

Podzim

Podzimní zvyky známé i dávno zapomenuté

Správce webu | 06.10.2023

Podzimní zvyky známé i dávno zapomenuté

Když se řekne česká tradice, nejspíše si vybavíte Velikonoce a Vánoce. Život našich předků byl ale mnohem bohatší a celý rok byl protkán různými tradicemi a zvyky. Pojďme si připomenout některé podzimní tradice.

Zima

Děti budou nadšené z barevného sněhu, který využijete při hře

Správce webu | 05.02.2021

Děti budou nadšené z barevného sněhu, který využijete při hře

Přestalo vaše dítko bavit jezdit na lyžích po sjezdovce či sáňkovat? Posaďte ho na plachtu z pevnějšího igelitu a táhněte, táhněte… Věřte, že pro dítě je to zcela jiný zážitek než sáňkování. Nebo ho zkuste zabavit našimi tipy na hry.


© 2024, TEDDIES s. r. o. – všechna práva vyhrazena

Prohlášení o přístupnosti | Podmínky užití | Ochrana osobních údajů | Mapa stránek

Webové stránky vytvořila eBRÁNA s.r.o. | Vytvořeno na CMS WebArchitect | SEO a internetový marketing

Nahoru ↑